RJC News

Wereldwijde merken verenigen zich om best practices op duurzaamheidsvlak in de juwelen- en horlogesector te stimuleren

Wereldwijde merken verenigen zich om best practices op duurzaamheidsvlak in de juwelen- en horlogesector te stimuleren

‘Create Beautiful’-video uitgebracht in Cannes door toonaangevende CEO’s uit sector naar aanleiding van lancering van ‘Progress Report’

Londen, VK – 12 juli 2021: Responsible Jewellery Council (RJC), ‘s werelds toonaangevende standaardiseringsorganisatie voor de wereldwijde juwelen- en horlogesector, heeft vandaag zijn recentste Progress Report aangekondigd om duurzaamheidsacties in de hele toeleveringsketen onder de aandacht te brengen en aan te moedigen. Uit de bevindingen blijkt dat het aantal nieuwe en verlengde gecertificeerde leden wereldwijd is gestegen tot 1023, waarvan 222 organisaties tussen januari en december 2020 een certificering of hercertificering kregen. Het rapport, waarin collectieve actie en partnerships als drijfkracht achter een snellere positieve verandering wordt genoemd, ging gepaard met een gezamenlijke video – getiteld ‘Create Beautiful’ – van CEO’s van enkele van de grootste namen in de juwelen- en horlogesector en van belangengroepen, waaronder ALROSA, Bvlgari, Cartier, De Beers, Diamonds Do Good, IWC, Jaeger-LeCoultre, The Plumb Club en het Global Compact van de Verenigde Naties. Het rapport en de video werden aangekondigd in Cannes tijdens het Cannes Film Festival 2021, op ‘Ethical Gold’, een evenement georganiseerd door het Better World Fund en gesteund door het planetGOLD-programma van de Verenigde Naties.

Iris Van der Veken, Executive Director van Responsible Jewellery Council, zei: “Ons laatste Progress Report toont aan dat de juwelen- en horlogesector de ambitie deelt om bij te dragen tot een betere duurzame wereld. De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen vragen om een gezamenlijke benadering van alle schakels van de juwelen- en horlogesector. RJC zet zich in om met zijn leden, vakorganisaties zoals de World Diamond Council en CIBJO, de ngo’s en de overheid samen te werken om actie te ondernemen voor een duurzamer toekomst voor iedereen. Schoonheid en design mogen niet losgekoppeld worden van duurzaamheid. En als u zich afvraagt ‘hoe wordt dit juweel juiste gemaakt’ en u zich inzet om op een mooie juiste manier mooie dingen te maken, maakt u het mogelijk om te leven in een betere, rechtvaardigere wereld – vandaag en voor toekomstige generaties.”

Vandaag telt RJC wereldwijd meer dan 1420 leden, ondernemingen gespecialiseerd in domeinen van ontginning tot verkoop in winkels en maisons. Via de sectorstandaard de Code of Practices genaamt maakt RJC collectieve actie van de juwelen- en horlogesector mogelijk, gericht op de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

David Bouffard, Chair of Responsible Jewellery Council, voegt hieraan toe: “We waren er meer dan 15 jaar geleden bij toen de sector samenkwam om de wijze van zakendoen te veranderen. Door een gezamenlijke reeks standaarden voor de hele sector in te voeren, evolueerde duurzaamheid van een bijzaak tot een fundamentele bedrijfsmanagementpraktijk. Door onze toeleveringsketens zo te veranderen dat ze maatschappelijk en ecologisch verantwoord zijn, vergroten we het vertrouwen van de consument en stellen we de toekomst van onze sector veilig.”

RJC is nauw blijven samenwerken met ngo’s, overheden en de sector en heeft de uitwisseling van ideeën en acties over de verdere operationalisering van een goed beheer van de mensenrechten binnen de hele toeleveringsketen bevorderd. RJC bouwde voort op zijn unieke strategische partnerschap met het Global Compact van de Verenigde Naties om duurzaamheidsacties te bevorderen, en sloot zich onder meer aan bij SDS Ambition. Het platform stelt RJC-leden in staat om hun vooruitgang op het vlak van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te laten zien door middel van de implementatie van de Code of Practices. Na uitgebreid overleg met diverse stakeholders lanceerde RJC de Roadmap 2030 – een haalbaar traject om RJC-leden te helpen collectief een impact op lange termijn te bereiken en tegelijkertijd bij te dragen tot de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. RJC richtte de ‘SDG Taskforce’ op, bestaande uit 26 ondernemingen die lid zijn, voor de coördinatie en de benchmarking van de vooruitgang van de leden en de sector op het vlak van de realisatie van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, gepresenteerd volgens de vijf pijlers van duurzame ontwikkeling – Mens, Planeet, Welvaart, Vrede en Partnerschappen.

Ter ondersteuning van zijn engagement en vooruitgang te versterken heeft RJC verschillende vertalingen van zijn kerndocumenten gepubliceerd (o.a. in het Frans, Italiaans, Spaans en Duits) en een uitgebreid programma van rondetafelgesprekken, conferenties en opleidingen voor leden en niet-leden georganiseerd, zowel virtueel als in persoon (waar toegestaan). RJC’s SDG Roadshow omvatte inzicht in en de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en het SDG Compass, met sessies gewijd aan DOD 5 Gendergelijkheid, DOD 8 Fatsoenlijk werk en economische groei, DOD 12 Verantwoorde productie en consumptie, DOD 13 Klimaatactie, en DOD 17 Partnerschap voor de Doelstellingen. Er werd een reeks ‘how to’-opleidingen gegeven om de leden te ondersteunen bij de praktische toepassing van principes inzake verantwoord management, zoals het uitvoeren van due diligence op het gebied van mensenrechten, het toepassen van de vijf stappen tellende Due Diligence Guidance van de OESO, het ontwikkelen en implementeren van managementsystemen, en processen voor verantwoorde aankoop. RJC heeft verschillende toolkits uitgebracht, waaronder een Due Diligence Toolkit voor de sector van de diamant en de gekleurde edelstenen.

In de toekomst zal RJC prioriteit blijven geven aan opleiding en kennisuitwisseling als sleutel voor de verankering van sterke managementsystemen, waaronder het uitbrengen van een Toolkit voor verantwoord ondernemerschap voor kmo’s om kleinere en onafhankelijke organisaties te ondersteunen aan de start van hun duurzaamheidsavontuur.

Namen van CEO’s die in de video voorkomen:

 • Sergey Ivanov, CEO, ALROSA
 • Jean-Christophe Babin, CEO, Bvlgari
 • Cyrille Vigneron, President and CEO, Cartier International
 • Bruce Cleaver, CEO, De Beers Group
 • Benjamin F. Chavis, Jr., Co-Founder, Diamonds Do Good
 • Christoph Grainger-Herr, CEO, IWC Schaffhausen
 • Catherine Rénier, CEO, Jaeger-LeCoultre
 • Michael Lerche, President, The Plumb Club
 • Sue Allchurch, Chief, Outreach & Engagement, United Nations Global Compact
 • David Bouffard, Chair, Responsible Jewellery Council
 • Iris Van der Veken, Executive Director, Responsible Jewellery Council
 • Daylia Brown, Membership Services Manager, Responsible Jewellery Council

Namen van de sprekers op de foto:

 • Iris Van der Veken (Responsible Jewellery Council)
 • Louis Marechal (OECD)
 • Feriel Zerouki (De Beers)
 • Raj Mehta (Rosy Blue)
 • Ludovic Bernaudat (UN Environment Program)

Nuttige links

OVER RJC

De juwelen- en horlogesector heeft een grotere ambitie om bij te dragen tot een betere, eerlijkere wereld. Als u bij een RJC-gecertificeerd lid koopt, kiest u voor een bedrijf dat erkend is voor zijn voortdurende inzet om de mens en de planeet op de eerste plaats te zetten. Op een mooie manier mooie dingen maken. Create Beautiful®.

Responsible Jewellery Council is de toonaangevende standaardiseringsorganisatie van de wereldwijde juwelen- en horlogesector. De organisatie telt meer dan 1.400 leden in 71 landen, die de hele toeleveringsketen bestrijken, van de ontginning tot de kleinhandel. RJC-leden verbinden zich tot en worden onafhankelijk geauditeerd aan de hand van de RJC Code of Practices – een internationale standaard voor verantwoorde bedrijfspraktijken voor diamanten, gekleurde edelstenen, zilver, goud en platina. De Code of Practices (COP) heeft betrekking op mensenrechten, arbeidsrechten, milieueffecten, ontginningspraktijken, openbaarmaking van producten en nog veel meer belangrijke onderwerpen in de toeleveringsketen voor juwelen. RJC werkt ook samen met initiatieven van verschillende stakeholders op het gebied van verantwoorde aankoop en due diligence van de toeleveringsketen. De Chain-of-Custody Certificering (CoC) van RJC voor edelmetalen ondersteunt deze initiatieven en kan worden gebruikt als tool om verdere voordelen voor de leden en de stakeholders te bewerkstelligen. Via de tenuitvoerlegging van de COP en CoC dragen de leden bij tot de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de 2030-agenda van de Verenigde Naties. RJC’s Roadmap 2030 is een kader voor onze sector met betrekking tot de meest impactvolle bijdragen die onze leden via hun toeleveringsketens kunnen leveren. De impact versterkt het consumentenvertrouwen en is gekoppeld aan prioritaire Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, gepresenteerd volgens de vijf pijlers van duurzame ontwikkeling – Mens, Planeet, Welvaart, Vrede en Partnerschappen. In april 2021 lanceerde RJC de SDG Taskforce, een sectoraal actieplatform om de duurzaamheidsagenda te bevorderen en de vooruitgang binnen de toeleveringsketen van de juwelen- en horlogesector te benchmarken.

RJC is een volwaardig lid van de ISEAL Alliance – de wereldwijde vereniging voor duurzaamheidsstandaarden, en RJC is sinds 2009 lid van het Global Compact van de Verenigde Naties (UNGC). RJC en UNGC zijn in 2020 een uniek strategisch partnerschap aangegaan en hebben het programma ‘SDG Innovation & Impact in the Jewellery Industry’ gelanceerd. In 2021 heeft RJC dit engagement versterkt door het wereldwijde initiatief UNGC SDG Ambition te steunen om de integratie van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in de kern van het bedrijfsmanagement te versnellen. SDG Ambition stelt ondernemingen in staat om meer te bereiken dan incrementele vooruitgang en transformatieve verandering te bewerkstelligen – en zo bedrijfswaarde te creëren, veerkracht op te bouwen en groei op lange termijn mogelijk te maken.

Voor meer informatie over de leden, certificatie en standaarden van RJC surft u naar www.responsiblejewellery.com of kunt u ons volgen via LinkedInTwitter en Facebook.

Further Information

Marketing & Communications Team
Responsible Jewellery Council
communications@responsiblejewellery.com
+44 207 321 0992 ext. 206

About Responsible Jewellery Council

Responsible Jewellery Council (RJC) is the leading standards organisation of the global jewellery and watch industry. It has over 1,800 member companies in 71 countries, that span the jewellery supply chain from mine to retail. RJC Members commit to and are independently audited against the RJC Code of Practices – an international standard on responsible business practices for diamonds, coloured gemstones, silver, gold and platinum group metals.

RJC is ISEAL Code Compliant. Our system has been independently evaluated against ISEAL’s Codes of Good Practice – a globally recognised framework for effective, credible sustainability systems. More information at isealalliance.org. is also a member of the United Nations Global Compact (UNGC) since 2009.

For more information on RJC Members, Certification, and Standards please visit www.responsiblejewellery.com and connect with us on LinkedInTwitter and Facebook.